Primrose 10/24
MultiVit 10/24

SLAAP ALS EEN ROOS

02 juli 2021

Slaapproblemen komen vaak voor: 1 op 3 volwassenen in België slaapt slecht en 1 op 6 neemt slaapmedicatie.
Slaapstoornissen zijn vaak het gevolg van ouder worden, onregelmatig werken, stress, koffie of alcohol, smartphonegebruik voor het slapengaan, depressie of een tekort aan melatonine.

Het slaaphormoon melatonine

Melatonine is een natuurlijke, veilige stof die in ons lichaam wordt vrijgemaakt in de pijnappelklier in het centrum van de hersenen. Ze regelt onze biologische klok. Ze wordt bij iedereen door het lichaam zelf aangemaakt elke avond bij duisternis. Melatonine zorgt er voor dat ons lichaam overgaat in een slaaptoestand.
Ze veroorzaakt een slaperig gevoel waardoor u denkt dat het tijd wordt om te gaan slapen. De productie wordt echter afgeremd door blootstelling aan blauw licht. Melatonine heeft een tegengesteld effect aanactiverende hormonen zoals adrenaline.

Wat zijn de oorzaken van mijn slaapproblemen?

Bepaalde factoren kunnen onze biologische klok in dewar brengen: stress, alcohol, cafeïne, slechte eetgewoonten, ‘s avonds sporten en blootstelling aan blauw licht zijn remmende factoren. Blauw licht, we kennen het (al dan niet onbewust) allemaal: het licht van onze televisie, computer en smartphone is bijvoorbeeld zo’n boosdoener die het ons zeer moeilijk maakt om rustig te slapen. We beseffen vaak genoeg niet eens in welke hoge mate we onszelf blootstellen aan dit blauw licht en welke risico’s het met zich meebrengt. Eigenlijk worden we voortdurend omringd door deze lichtkleur.

Voor het slapengaan nog snel Facebook checken op je smartphone terwijl je al in bed ligt? Geen goed idee!
 ‘s Avonds laat nog mails beantwoorden op je laptop? Ook geen goed idee.
Toch nog maar die laatste aflevering bekijken van de nieuwste serie op Netflix? Nog steeds geen goed idee, want hier werkt het blauwe licht onherroepelijk in op je slaap-waakritme. Door dit lichtschijnsel van je laptop blijven onze hersenen in dagmodus! Gevolg? Je kan maar moeilijk slaap vatten.

Een aanvulling met melatonine kan helpen

Een te late aanmaak of te weinig melatonine zorgt voor een tekort aan melatonine. Daarom kan het nuttig zijn om ons slaap-waakritme op peil te houden door middel van een aanvulling met melatonine.

Melatonine is nodig om zowel de slaap te kunnen vatten als om goed door te slapen en om uitgerust op te staan. Help je lichaam dat een tekort heeft aan melatonine om zijn biologische klok te regelen met een voedingssupplement met melatonine.