Arko Pharma-Arkovital NL
D-Pearls Pharma Nord NL
Facebook-NL

ZIEKTEN - Waterpokken windpokken

04 februari 2019


Waterpokken is een zeer besmettelijke kinderziekte, die zich vooral voordoet bij kinderen tussen 3 maanden en 10 jaar oud.


Indien uw kind in contact is geweest met een geval van waterpokken,dan is het risico op het uitbreken van de ziekte zeer groot. Deze ziekte,in het algemeen goedaardig bij de kinderen, is te wijten aan een virus.


Geen paniek, maar wees opmerkzaam voor de symptomen die zouden kunnen verschijnen.



Hoe wordt de ziekte overgedragen ?



Het is spijtig genoeg niet nodig om een fysiek contact te hebben voor het overdragen van deze ziekte. De besmette persoon draagt het virus over door zeer fijne waterbelletjes, die men bij het hoesten of het niezen uitstoot.

Daar dit virus actief blijft gedurende 2 dagen buiten het menselijk lichaam, is het gemakkelijk te begrijpen dat de ziekte kan optreden zonder dat er een direct contact is geweest met de zieke.
Daarenboven is de zieke reeds besmet 24 uren vóór het verschijnen van de symptomen.

Men veronderstelt dat 9 volwassen op 10 de waterpokken hebben gehad tijdens hun kinderjaren en zodoende immuun zijn tegen de ziekte. Behalve uitzonderingen, loopt men geen tweemaal de waterpokken op.

Wanneer een volwassen persoon de ziekte ontwikkelt,is ze daarentegen veel erger dan bij de kinderen. Hierbij kunnen gevaarlijke verwikkelingen optreden ter hoogte van de longen en van neurologische aard.

Waterpokken zijn gevaarlijk in de eerste maanden van de zwangerschap. Bij pasgeborenen veroorzaken de waterpokken ernstige longproblemen.


Wat is de incubatietijd van de ziekte ?


De incubatietijd, t.t.z. de periode lopende tussen de besmetting en de eerste symptomen van de ziekte, varieert tussen de 2 à 3 weken.


Wat zijn de eerste tekenen van de ziekte ?



De eerste tekenen zijn niet speciaal kenmerkend : een lichte koorts, neusloop en vermoeidheid.

Enkele zeldzaam voorkomende symptomen kunnen zich eveneens doen opmerken : hoofdpijn,keelpijn, spier- of gewrichtspijn en geen eetlust.


Welke zijn de duidelijke tekenen van de ziekte ?


Het kenmerk van de ziekte zijn vlekjes. Het zijn kleine platte rode-roze vlekjes met een diameter van 2 à 3 millimeter die zich in enkele uren tijd veranderen in zeer kleine blaasjes gevuld met een doorschijnend vocht Soms zijn deze vlekjes omgeven door een lichte rode cirkel. I

Meestal verschijnen deze vlekjes op de borst of aan de haarwortels. Later breiden zij zich uit op het bovenlichaam,benen en armen.

Het aangezicht zal minder getroffen worden.De handpalmen en voetzolen zullen eveneens gespaard blijven.

In 2 tot 4 dagen zal gans de huid maar eveneens de slijmvliezen zoals de geslachtsdelen,de lippen,de wangen en de keel aangetast worden.

In functie van de hevigheid van de ziekte kan het aantal vlekjes toenemen.

Deze vlekjes kunnen ook jeuken.
Deze verschijnselen gaan meestal gepaard met lichte koorts en hoesten.

Blaasjes in de mond kunnen het opnemen van voedsel bemoeilijken.



Hoe evolueren de waterpokken ?


De blaasjes gaan maximaal binnen de 48 uren uitdrogen.
Er vormt zich in het centrum een klein korstje dat zich zal uitbreiden .
Dit korstje zal afvallen na 5 tot 7 dagen. Na het afvallen, zal men een rood litteken kunnen waarnemen dat vervolgens wit zal worden.Uiteindelijk zal het litteken verzwakken en verdwijnen. De ziekte zal tussen de 10 tot 12 dagen duren na de eerste verschijning van de vlekjes.


Hoe reageren ?



Het is belangrijk uw huisarts of kinderarts te raadplegen om de diagnose te stellen,
de behandeling te bepalen en eventuele verwikkelingen op te volgen.

Een kind mag niet naar school of kinderopvang tot het afvallen van de korstjes om de besmetting van de andere kinderen te voorkomen.


Hoelang duurt de besmettingsperiode en hoe gebeurt ze ?


De besmettingsperiode bevindt zich tussen de 24 uren en 7 dagen na het verschijnen van de vlekjes. De kopjes met een korstje zijn niet meer besmettelijk.
De overdracht geschiedt in het algemeen langs de lucht door de waterdruppeltjes die worden uitgestoten bij het hoesten en het niezen.


Welke behandeling en wat zijn de raadgevingen ?



De behandeling is vooreerst symptomatisch. De geneesheer zal meestal iets voorschrijven tegen de jeuk .

Bij koorts geeft men de voorkeur aan paracetamol en niet ibuprofen of aspirine.

Laat uw kind ook voldoende water drinken om uitdroging te vermijden.

De blaasjes moeten ontsmet en uitgedroogd worden. Vroeger werd altijd eosine gebruikt maar tegenwoordig gebruiken we vaker Cytellium of Tanno-Hermal , producten die het voordeel hebben kleurloos te zijn.

De nagels dienen kort geknipt en zorgvuldig met zeep gewassen te worden om littekens door krabben te vermijden.

Een bad is te vermijden zolang de blaasjes aanwezig zijn, een korte douche is eerder te verkiezen.

Eens de korstjes de blaasjes hebben vervangen, mogen we overgaan tot het baden, maar het drogen zal geschieden door het aandrukken en niet door te wrijven om het lostrekken van de korstjes te vermijden.

Vermijd warmte en zweten,zij verhogen de jeuk.

Het kind niet blootstellen aan de zon.

Alle contact met zwangere vrouwen is te vermijden.

Het gebruik van mentholtalk wordt niet meer aangeraden.

In geval van een superinfectie van een kopje of tekenen van longaandoening (hoest, koorts, moeilijk ademen) is het aangeraden zeer snel uw geneesheer of kinderarts te raadplegen om een aangepaste behandeling te voorzien.


Bestaat er een vaccin tegen waterpokken ?



Ja, er bestaat een vaccin tegen de waterpokken.
Mensen die de ziekte niet als kind hebben doorgemaakt kunnen gevaccineerd worden als ze een verhoogd risico lopen.

Indien iemand, die de ziekte niet heeft gehad, in contact komt met een persoon met waterpokken ,mag men, binnen de 3 dagen, eveneens de inenting toedienen.

Wat betreft de inenting van zuigelingen en kinderen, is het nuttig er met uw kinderarts over te spreken.

Tussen 1 en 12 jaar,bestaat de inenting uit één inspuiting. Voor kinderen ouder dan 13 jaar en adolescenten is het nodig 2 inspuitingen toe te dienen met een interval van 4 à 8 weken.