Defensup gummies 12/24
Kidsmériprine 12/24
Grintuss 12/24

Prikkelbaredarmsyndroom - Wat kan u doen aan darmongemakken die uw levenskwaliteit beïnvloeden?

04 februari 2019

Wat kan u doen aan darmongemakken die uw levenskwaliteit beïnvloeden?

Buikkrampen, verteringsproblemen of winderigheid, iedereen heeft er weleens last van. Maar bij heel wat mensen komen deze symptomen regelmatig voor, wat kan impliceren dat het gaat om het prikkelbaredarmsyndroom (PDS).

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Het prikkelbaredarmsyndroom is een functionele stoornis die meestal chronisch is. In tegenstelling tot ernstigere darmziekten zoals colitis ucerosa of de ziekte van Crohn veroorzaakt het prikkelbaredarmsyndroom geen veranderingen in de darmweefsels en is er geen verhoogd risico op dikkedarmkanker: het uiterlijk van de darm blijft ongewijzigd, enkel de werking wordt verstoord.

Wat zijn de symptomen?

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) wordt gekenmerkt door symptomen als:
• krampen en buikpijn
• een opgeblazen gevoel
• winderigheid
• diarree en/of constipatie
• slijmafgifte door het rectum
• de aanwezigheid van de symptomen gedurende meer dan zes maanden.

PDS beïnvloedt ook uw levenskwaliteit. De meeste mensen die eraan lijden zijn vaker moe, vaker prikkelbaar en vaker gestresseerd. Bovendien is het syndroom door de gênante symptomen niet gemakkelijk bespreekbaar: sommige patiënten belanden zelfs in een sociaal isolement doordat ze niet durven te praten over hun spijsverteringsproblemen.

Wie lijdt eraan?

Het prikkelbaredarmsyndroom is de meest voorkomende maag-darmziekte: 10 tot 15% van de Europese bevolking lijdt eraan.
De aandoening verschijnt progressief bij adolescenten en jongvolwassenen.
Er zouden 2 tot 3 keer meer vrouwen dan mannen aan het prikkelbaredarmsyndroom lijden.

Wat zijn de oorzaken?

Verschillende factoren kunnen PDS veroorzaken: infecties door bacteriën, virussen of parasieten, een verstoring van de darmflora en/of slechte voeding.
Deze oorzaken komen voort uit problemen met de beweeglijkheid en de gevoeligheid van de darm. Die problemen worden veroorzaakt door het abnormaal, onregelmatig en spastisch verkrampen van de dikke darm: de dikke darm van patiënten die aan het prikkelbaredarmsyndroom lijden trekt veel vaker samen dan gemiddeld, en dit op een niet-functionele manier. Ook is de darmwand overgevoelig: de wand reageert extreem op stimuli. Dit alles creëert een abnormale doorlaatbaarheid van de darmwand, wat het syndroom in stand houdt en het chronisch maakt.
Het is ook belangrijk om op te merken dat stress de symptomen van PDS verergert.

Wat zijn de oplossingen?

Het is mogelijk om elk symptoom apart te behandelen, met laxeermiddelen of middeltjes tegen diarree voor problemen met de darmtransit, met antispasmodica voor buikpijn en krampen, of met probiotica voor een opgeblazen gevoel of problemen met de doorlaatbaarheid van de darmflora. Het is echter ook mogelijk om alle symptomen samen te behandelen, dankzij de combinatie van kurkuma en etherische venkelolie die de darmongemakken op een duurzame manier kalmeert en zowel op de oorzaken als op de symptomen inwerkt.
De combinatie van curcumine, het actieve bestanddeel van kurkuma, en etherische venkelolie stimuleert de spijsvertering, werkt in op de flora, vermindert ontstekingen en bestrijdt krampen. Dankzij de curcumine zal ook de darmdoorlaatbaarheid afnemen.
Zorg ervoor dat u altijd gestandaardiseerde extracten gebruikt, zodat de kwaliteit en de doeltreffendheid van het product gegarandeerd is. Ook is het belangrijk om te kiezen voor een biobeschikbaar en heel oplosbaar curcumine-extract, om het product zo goed mogelijk op te nemen en de voordelen ten volle te benutten.

Het is ook aan te raden uw levensstijl aan te passen.

Hier zijn enkele tips voor een beter darmcomfort:

• Eet oplosbare vezels die zacht zijn voor de darm, zoals bijvoorbeeld havermoutvlokken en havermeel.
• Beperk verzadigde vetten en vermijd alcohol, chocolade en koffie, omdat ze darmsamentrekkingen stimuleren.
• Beperk de consumptie van voedingsmiddelen die gasvorming en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken: bonen, kool, zoetstoffen, suikerhoudende voedingsmiddelen, frisdranken, …)
• Drink regelmatig water doorheen de dag.
• Eet op regelmatige tijdstippen, kauw goed en sla geen maaltijden over.
• Probeer stress te verminderen: het werkt PDS in de hand.
• Doe regelmatig aan lichaamsbeweging (minstens 30 minuten per dag)