Getaande huid, gebruinde benen: zomermissie geslaagd. De vakantie zit erop. En toch is het geen moment om achterover te gaan leunen. Want na een lange periode zonnekloppen kan je huid zo droog worden als Egyptisch perkament, loop je kans op pigmentatievlekken en komen puistjes al om de hoek kijken.
Behoud je teint
Vervaagt je bruine tint naar een bleke variant? Wijt dat niet automatisch aan het fletse licht in de badkamer. Ga weer actief op zoek naar die heldere teint. Want die ís er nog altijd, verscholen onder de oudere cellen aan de oppervlakte van je huid. Zij hebben zich opgestapeld en verstoren zo de microcirculatie en de hydratatie van je huid.
Om die oude huidcellen weg te werken, moet je de huid goed schoonmaken en ze lichtjes gommen. Kies voor een zachte verzorging, met zachte masserende bewegingen op gezicht, nek en decolleté.
Die brengen de bruine tint weer naar boven en stimuleren de producten die je ervoor hebt aangebracht.
Verwacht geen mirakels: een peeling gaat de onregelmatigheden van de bruine tint ongemoeid laten. Een peeling heeft geen invloed op de plaatselijke concentratie van melanocyten.
Nodig geen mee-eters uit
Steken de puistjes weer de kop op van zodra je aan het werk gaat? Wees gerust, dat betekent niet dat je allergisch bent aan werk. Nee, het is waarschijnlijk een vorm van acne die opduikt bij een gemengd huidtype.
Daarbij troepen verschillende microcysten samen. Deze soort acne beperkt zich doorgaans tot een wang of één kant van de kin. De oorzaak is eenvoudig te verklaren: in de zomer heeft de zon de opperhuid uitgedroogd. Ze heeft de situatie eigenlijk verbeterd. Maar ze heeft de hoornlaag ook dikker gemaakt en ervoor gezorgd dat er meer talg wordt geproduceerd.
En na zonneschijn volgt er na een paar weken de weerbots : de opgestapelde talg werkt zich naar boven. Nieuwe weeffoutjes worden zichtbaar. Is de situatie zo erg dat je er kopzorgen door krijgt? Raadpleeg dan een dermatoloog. Die kent snelwerkende behandelingen, die je combineert met cosmetica tegen mee-eters.
Zo krijg je een volmaakte reiniging van de opperhuid. (We zeggen trouwens niet dat je de huid té veel moet scrubben en schrapen. Want dat stimuleert talgproductie nóg meer.) Zorg er wel voor dat je goed hydrateert, want behandelingen tegen acne hebben de neiging de huid uit te drogen. En probeer vooral niet aan de puisten te prutsen. Je maakt de situatie alleen maar erger want je veroorzaakt littekens en pigmentatievlekken. En die verwijder je heel wat minder gemakkelijk.
Hoera voor hydrateren
Je huid heeft ongetwijfeld dorst gekregen van al dat zonnen. Om je gezicht een hydraterende boost te geven gebruik je best een serum met een geconcentreerde formule. Kies ze in overeenstemming met de crème die je doorgaans gebruikt : zorg ervoor dat ze dezelfde ingrediënten bevat, maar dan hoger gedoseerd.
Neem een hydraterend serum met regenererende werking. Investeer in een rijke, voedende nachtcrème om tijdens je slaap de uv-schade te herstellen.
Spoel alles weg met een verstuiver met thermaal water. Voor je lichaam kies je dan weer aangepaste cosmetica.
Grijp je kans om aftersun-tubes leeg te maken voor ze vervallen zijn. Ze zitten boordevol vitamines en superhydraterende bestanddelen.
Nog een tip? Verzorg je opperhuid van binnenuit. Met betacaroteen-capsules, vetzuren en/of antioxidanten verleng je je bruingetaande teint.
Lig je graag langdurig en languit in bad? Fijn om te relaxen, maar minder gezond voor je huid. Neem liever korte douches en beperk je tot reinigende gels met een eenvoudige samenstelling. Zoek gels uit zonder zeep, parfum of kleurstoffen. Die laten de hydrolipidenlaag op de huid intact. Laat je opperhuid in elk geval niet uitdrogen. Anders loop je kans op intoleranties, irritaties, eczema,...
Beveilig je weelderige haardos
Je haren zijn vooral samengesteld uit proteïnes (keratine) en water. Zij drogen uit onder invloed van warmte, zeewater of chloor uit het zwembad. Dat maakt je haren breekbaar, het zorgt zelfs voor krulletjes.
Heb je haar als strohalmen? Doe er dan zo snel mogelijk iets aan. Gebruik hypervoedende haarproducten : balsem, olie of maskers. Overdrijf gerust. Met zo’n schokbehandeling vermijd of verminder je schilfertjes, ongewenste krulletjes en broze haarpunten. Ze zorgt er ook voor dat je niet de hele tijd aan je haar zit te krabben.
Valsspelen mag
Joepie, vakantie! Tijd om de bandjes van je bikini los te maken? Of liever niet? Om witte vlekken en strepen weg te werken, werk je met een bruine gel of een bruinende spray. Kies voor een lichtere kleur dan je natuurlijke bruine teint, en smeer het product zachtjes op de meest bleke delen.
Of smeer het zelfs op je hele lichaam, om de bruine teint te ondersteunen voor hij helemaal verdwijnt.
Kom onbevlekt weer terug uit vakantie
Pigmentatievlekken duiken op bij mensen van elke leeftijd. De hoofdschuldige: uv-stralen. Maar er zijn nog andere redenen te bedenken : een slecht gedoseerde anticonceptiepil, zwangerschap, bepaalde medicijnen of cosmetica,...
Het gaat allemaal slecht samen met zonnestralen. Waarom? De schuld van melanocyten: pigmentcellen die geactiveerd worden door uv. Zij worden hyperactief, wat een overschot aan melanine meebrengt. Die stapelt zich vooral op in het gezicht, de decolleté en de handen. Het is een proces dat iedereen treft, van heldere tot meer donkere huidtypes.
Het resultaat: pigmentatievlekken. Ze zijn ongevaarlijk, maar kunnen wel voor complexen zorgen en eindeloos opduiken.
Bij de apotheker kan je depigmenterende producten kopen die de meest lichte vlekken doen vervagen. Daarvoor heb je wel geduld nodig: reken minstens twee maanden. Depigmenterende verzorging bevat een cocktail aan fruitzuren, plantaardige extracten die de productie van melanine in slaap wiegen en tenslotte : vitamines. Vooral vitamine C zorgt voor een meer heldere huid. Zorgen die producten na een half jaar nog altijd niet voor een verbetering? Raadpleeg dan een esthetische arts en/of een dermatoloog. Zij beschikken over een meer uitgebreid wapenarsenaal: chemische peeling, laserbehandeling.
Allemaal technieken die de bovenste laag van de huid wegschrapen.