Excilor NL
D-Pearls Pharma Nord NL
Facebook-NL

Draag zorg voor uw huid

09 februari 2023

De huid is het grootste (zowel in oppervlakte als gewicht) en meest zichtbare orgaan van het menselijk lichaam. Dit dynamisch orgaan ondergaat heel wat verandering tijdens het leven. Ze is van essentieel belang voor onze algemene gezondheid en welzijn en wordt ± elke 28 dagen hernieuwd.

Hoe evolueert de huid door de jaren heen?

Naarmate we ouder worden, verandert ook onze huid. Huidveroudering is een normaal, natuurlijk verschijnsel dat reeds start op de leeftijd van 25 à 30 jaar.

Doorheen de jaren begint de essentiële ondersteunende structuur van de huid af te breken. De natuurlijke aanmaak van collageen, hyaluronzuur en elastine neemt af met het ouder worden, waardoor de huid stevigheid, soepelheid en hydratatie verliest. In combinatie met externe factoren (blootstelling aan de zon, vervuiling, roken, …) zorgt dit ervoor dat de huid dunner, slapper, droger, brozer, meer gepigmenteerd en kwetsbaarder wordt. Stilaan verschijnen fijne lijntjes, kraaienpootjes en (diepe) rimpels,…

Welke bouwstenen zijn onmisbaar voor een jeugdige huid?

Collageen

Collageen is een eiwit dat van nature voorkomt in mens en dier. Het vormt een vezelig netwerk dat structuur biedt aan lichaamsweefsels. Het zorgt o.a. voor een sterke, flexibele en veerkrachtige huid. Dit lichaamseigen eiwit is goed voor ongeveer 1/3 van alle eiwitten aanwezig in ons lichaam en staat in voor 70% van het netwerk dat onze huid stevigheid geeft. Er bestaan verschillende typen collageen, waarvan type I en II de belangrijkste zijn voor de huid.

Elastine

Elastine is een eiwit met een sleutelfunctie in bloedvatwanden en longweefsel maar ook in de huid. Het zorgt er voor dat de huid soepel en rekbaar is en dat de huid na het fronsen terugveert naar zijn oorspronkelijke positie. Met de leeftijd produceren de fibroblasten minder elastine en neemt dus ook de elasticiteit van de huid af, wat het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels in de hand werkt.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die voorkomt in de huid, maar ook in ogen, gewrichten, tandvlees, bindweefsel… Het is de kampioen der hydratatie. Hyaluronzuurmoleculen binden tot wel 1000x hun eigen gewicht aan water en kunnen zorgen voor een optimale huidhydratatie. Tijdens het verouderingsproces neemt de hoeveelheid hyaluronzuur af, wat leidt tot een droge, doffe, verslapte huid. Hyaluronzuur helpt met zijn krachtig hydraterende eigenschappen de effecten van veroudering af te remmen en te herstellen.