Excilor NL
D-Pearls Pharma Nord NL
Facebook-NL

Gewrichts- en spierpijn? Denk aan kurkuma!

27 februari 2023

Verschijnen de eerste tekenen van artrose? Heeft u moeite om in beweging te komen en worden uw dagelijkse activiteiten moeilijker en pijnlijker? Dan is het tijd om in te grijpen en kurkuma kan u helpen.

Wat is artrose?

Artrose is een chronische aandoening die zich uit als aanhoudende gewrichtspijn veroorzaakt door abnormale slijtage van het kraakbeen. In Europa lijden meer dan 40 miljoen mensen hieraan, waarvan de meest getroffenen senioren, sporters of mensen zijn die bijzonder veeleisend of repetitief fysiek werk verrichten. Andere factoren kunnen ook de mobiliteit van gewrichten belemmeren: erfelijkheid, overgewicht, een eerder ongeval (breuken…).

Kurkuma, de bondgenoot van uw gewrichten

Kurkuma wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, maar is minder bekend om zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen en zijn vermogen om het gewrichtskraakbeen te behouden. De doeltreffendheid en veiligheid ervan zijn echter al vele malen wetenschappelijk bewezen. In tegenstelling tot een reeks niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zijn er bij curcumine geen nadelige effecten op het hart en de nieren te verwachten. Ook veroorzaakt het geen levertoxiciteit, zoals die kan worden waargenomen bij hoge doses paracetamol. Het gebruik van curcumine kan dus helpen om het gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmende middelen te beperken.

Maar enkel het gebruik van kurkuma in uw gerechten is niet voldoende om van de voordelen ervan te genieten: curcumine, het belangrijkste werkzame ingrediënt van kurkuma, wordt immers maar heel beperkt geabsorbeerd door ons lichaam. Geef daarom de voorkeur aan hoog assimileerbare vormen, omdat ze beter door het lichaam worden opgenomen en zo de kwaliteit en doeltreffendheid van het product garanderen. Geef ook de voorkeur aan producten waarvan de doeltreffendheid klinisch is bewezen. Vraag uw apotheker om advies over deze producten.

Voeg Boswellia serrata toe!

Boswellia serrata is een boom uit het Midden-Oosten en Afrika. De Boswellia-zuren bevinden zich in de hars, het zijn stoffen die helpen om de flexibiliteit van gewrichten en pezen te handhaven en het kraakbeen te behouden. Boswellia serrata is de 2e wetenschappelijk meest bestudeerde plant na kurkuma in de articulaire sfeer. Het maakt een snellere werking in de acute fase mogelijk en vult de werking van kurkuma dus perfect aan.

Enkele tips voor ter bevordering van uw mobiliteit:

  • Beweeg! Dit voorkomt stijfheid en vergroot de bewegingsvrijheid.
  • Zorg voor het behoud van een gezond gewicht door middel van regelmatige lichaamsbeweging en zorg voor gezonde voeding, aangezien overgewicht de verergering van artrose bevordert. Een gewichtsverlies van 5% draagt reeds bij tot een aanzienlijke vermindering van de gewrichtsgevoeligheid.
  • Kies voor de juiste dagelijkse gebaren (comfortabele schoenen, accessoires die uw dagelijks leven gemakkelijker maken: stok, elektrische blikopener…)