Promo Myconail mei 2021
Promo Excilor mei 2021

Het zikavirus

04 juli 2016
Allergies - la désensibilisation aux allergies

OORZAAK VAN BESMETTING MET ZIKAVIRUS

Een infectie met het zikavirus wordt overgedragen door een steek van de Aedesmug.  In tegenstelling tot de malariamug, steekt de overbrengende Aedesmug enkel overdag, vooral in de voormiddag (vooral van + 9u - 11u), en in de namiddag tot voor zonsondergang (vooral van + 13u - 17 u).

SPREIDING

Waar in de media vooral Brazilië als thuisland van dit virus vermeld komt, is het zikavirus momenteel verspreid over een veel groter gebied namelijk  volledig Midden-Amerika (Mexico, Caraïben) en Zuid-Amerika met uitzondering van Chili en Argentinië alsook de Capverdische en Polynesische eilanden.

SYMPTOMEN VAN ZIKAKOORTS

Een zika-infectie verloopt in 80% van de gevallen asymptomatisch. Bij de overige 20% ontstaan klachten 3 tot 12 dagen na besmetting met voornamelijk koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag, vermoeidheid, rode ogen. Meestal verloopt de ziekte relatief mild. Zelden ontstaan er zoals bij andere virale infecties neurologische complicaties.
Het Dengue-, chikungunya- en zikavirus veroorzaken zeer gelijkaardige klachten en zijn niet van mekaar te onderscheiden op basis van de symptomen. Bovendien komen deze 3 virussen voor in deels overlappende gebieden. Dit bemoeilijkt een correcte diagnose.


PREVENTIE

Er bestaat op dit ogenblik geen vaccin voor het zikavirus . Beschermende maatregelen tegen muggenbeten vormen de hoeksteen van de preventie.
Aangezien de Aedesmug enkel overdag steekt zijn muskietennetten minder aangewezen.
Muggensteken kunnen voorkomen worden door een insectenverdrijvend middel op de niet bedekte lichaamsdelen aan te brengen.

Hieronder  een overzicht van de verschillende insectenrepellents:

1. DEET: meest gebruikt omwille van langere werkingsduur en bewezen efficiëntie
    De meest efficiënte concentratie = 40 à 50 % .
    Voor kinderen ( > 3 jaar)  en zwangere vrouwen  worden produkten met een concentratie van 20 à 30 % DEET gebruikt.
    DEET 40 à 50 % : bescherming tot 8 uur
    DEET 20 à 30 % : bescherming 4 à 6 uur
    Verkrijgbaar in de apotheek met als merknaam:  Moustimug®, Mouskito®,...
2. Andere goede en veilige produkten, maar minder bewezen, zijn:
-   citrodiol-extract van eucalyptusolie (Picasol®): mag reeds bij baby's (>3m)
"Insect Repellent 3535" of IR3535 (Cinq sur Cinq Tropic®, Mouskito junior®, Moustimug kids®): vooral geschikt voor baby's > 1 jaar en kinderen

ZIKA EN ZWANGERSCHAP
Het zikavirus kan worden overgedragen van moeder op het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Er zijn enkele goed gedocumenteerde gevallen beschreven waarbij een oorzakelijk verband is tussen de infectie en afwijkingen bij de geboorte, met name microcefalie (een te kleine schedel). Verder onderzoek is nog lopende, maar op basis van huidige kennis van zaken wordt het aan zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden tijdens of vlak na de reis afgeraden om te reizen naar gebieden waar een zika-uitbraak gaande is. Indien de reis niet kan worden uitgesteld zijn strikte antimugmaatregelen overdag aanbevolen en is het wenselijk om de verloskundige of gynecoloog te informeren over het verblijf in een gebied waar een zika-epidemie is.

Bron: www.itg.be