Defensup gummies 12/24
Kidsmériprine 12/24
Grintuss 12/24

Stop darmkanker

01 maart 2017

Cijfers

Darmkanker is een ziekte die één op twintig Belgen treft. In het rijtje van meest dodelijke kankers komt darmkanker, na long- en borstkanker, op een derde plaats. Jaarlijks verliezen 3000 Belgen de strijd tegen deze verborgen vijand die vaak veel te laat wordt gedetecteerd.
1 op 20 Belgen krijgt ooit de diagnose darmkanker. Dit betekent dat zo'n 500.000 landgenoten vroeg of laat geconfronteerd zullen worden met deze ziekte. Dagelijks zijn er 22 nieuwe gevallen van darmkanker en 8 mensen die er aan sterven.
Darmkanker treft vooral 50-plussers, evenveel mannen als vrouwen. Toch is 15% van de darmkankerpatiënten jonger dan 50.
20% van de gevallen zijn familiaal. 80% zijn geïsoleerde gevallen.

Symptomen


Van goedaardige poliep tot kanker is een traag proces. Het duurt gemiddels 10 jaar voor een poliep darmkanker wordt. Hoe vroeger opgespoord, hoe groter je kans op genezing.
Volgende klachten kunnen wijzen op poliepen in de darm of op darmkanker:
  • bloed of slijm in de stoelgang
  • aanhoudende onregelmatige stoelgang, verstopping, diarree
  • vaak buikpijn hebben of  krampen
  • het gevoel naar het toilet te moeten, zonder dat het echt moet.
  • vermageren zonder reden.
Wie één of meer van deze klachten heeft, gaat best naar de huisarts.  Evenwel vertoont niet iedereen met poliepen of darmkanker deze merkbare klachten.

Vroegtijdige opsporing

Sedert 2013 krijgen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar een uitnodiging vanwege de Vlaamse overheid om zich te laten testen op darmkanker (colorectale kanker). Men schat dat door dit bevolkingsonderzoek jaarlijks ongeveer 400 overlijdens als gevolg van darmkanker kunnen worden voorkomen.
In 2014 namen 50,3 % van de mensen deel aan het bevolkingsonderzoek. (657.887 uitgenodigd). In 2015 namen 51,4 %  deel aan het bevolkingsonderzoek (529.767 uitgenodigd)..
Als de ziekte vroeg genoeg ontdekt wordt, geneest 95% van de patiënten. Bovendien zal de behandeling ook makkelijker verlopen. Daarom is deze screening zo belangrijk.
Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker maakt gebruik van een test waarmee occult bloed in de stoelgang wordt opgespoord. Dit is bloed dat met het blote oog niet kan worden gezien. Dit noemt men de iFOB-test of immunochemische fecaal occult bloedtest.
Indien blijkt dat er meer bloed aanwezig is dan normaal, dan betekent dat nog niet automatisch dat er sprake is van kanker. Uw huisarts zal u dan verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Het gaat hier over een kijkonderzoek van de darm, een zogenaamde colonoscopie.
Opgelet: voor de gratis  test voor darmkanker moet u wachten op uw uitnodiging.
Indien men de afgelopen 10 jaren een darmonderzoek heeft laten uitvoeren, wordt men voorlopig niet uitgenodigd. Indien men de afgelopen 2 jaren via de huisarts en een erkend labo zijn stoelgang heeft laten onderzoeken, wordt men ook nog niet uitgenodigd.
Voor personen die reeds darmkanker hebben gehad of met een eerstegraads familielid met darmkanker, wordt een colonoscopie (endoscopisch darmonderzoek) aangeraden, eenmaal per 5 jaar vanaf de leeftijd van 40-50 jaar.
De Europese Unie beveelt een bevolkingsonderzoek naar darmkanker aan voor alle mensen vanaf 50. Dus u hoeft niet te wachten op een uitnodiging om een test uit te voeren.

Zelftest


Vanaf heden zijn ook zelftests beschikbaar via de apotheek. Het zijn ook iFOB testen en testen op bloed in de stoelgang .
Als het resultaat afwijkend is, betekent dit dat bloed werd aangetroffen in de ontlasting. Dit betekent nog niet dat je ernstig ziek bent. Een afwijkend resultaat kan onder meer wijzen op ontsteking van het slijmvlies van de darm, zweren (vb. ziekte van Crohn), aambeien (hemorroïden) of poliepen (mogelijke voorlopers van darmkanker).Je moet in dergelijk geval zeker contact opnemen met je arts en hem/haar de testresultaten laten zien. De arts zal dan beslissen wat er moet gebeuren.


Preventie


Aan het voorkomen van dikkedarmkanker wordt veel aandacht besteed. Verder zijn er maatregelen die u zelf in acht kan nemen ter voorkoming van dikkedarmkanker. We geven hier adviezen om de kans op dikkedarmkanker zo klein mogelijk te houden.

Verklein uw kans !  ... Hoe ?

  • Beweeg voldoende en zorg voor een gezond lichaamsgewicht
  • Eet gezond en gevarieerd en eet voldoende groenten en fruit
  • Vermijd het eten van grote hoeveelheden voorbewerkt vlees, zoals charcuterie en worst en wees ook matig met het eten van rood vlees (rundvlees, varkensvlees, lamsvlees) en vet eten.
  • Stop met roken en wees matig met alcohol.
Bron: Stopdarmkanker.be