Defensup gummies 12/24
Kidsmériprine 12/24
Grintuss 12/24

Tekenbeet : meestal onschuldig, maar beter goed opvolgen…

31 augustus 2016

Het is goed oppassen in het ‘kleine groen’ in de buurt (eigen tuin, parken ) en het ‘grote groen’ in de wijde omgeving (bossen en duinen). Op de meest geliefde plekjes, daar waar we zo graag onze vrije tijd én vakantie doorbrengen, juist daar loeren al die ellendige parasieten naar ons. De teek is er één van! De periode dat ze voorkomen hangt sterk af van het weer. Van april tot september zijn ze zeker aanwezig. Veelal zonder dat we het weten én merken, lopen we door een tekenbeet het risico besmet te raken met bacteriën en virussen. Een van deze bacteriën veroorzaakt onder andere de ziekte van Lyme.

Wat is een teek ?

Een teek is een zwarte, kleine geleedpotige (spinachtige) parasiet die zich met zijn monddelen vastzet op de huid van zijn gastheer om bloed te zuigen. In Europa zijn alleen de harde teken = Ixodes ricinus (gewone-, hout-, schapen-, of hondenteek) in staat om ziekten op de mens over te brengen.


Wie kan de Lyme-ziekte oplopen?

Iedereen die door een teek gebeten is kan theoretisch de Lyme-ziekte oplopen. Het is mogelijk meerdere malen geïnfecteerd te raken. De Lyme-ziekte wordt niet doorgegeven van persoon tot persoon noch van dier tot mens.

Maar niet elke tekenbeet is besmettelijk. Slechts ongeveer 20 % van de teken in Europa zijn besmet. Een teek moet bovendien langer dan 12 uren aan de huid vastgehecht blijven om overdracht te krijgen en een infectie veroorzaakt niet noodzakelijk de ziekte.

 

Wat kan je doen om de Lyme-ziekte te voorkomen?

•    Als je in het bos gaat spelen, zeker in de buurt van lage begroeiing, kan je best de huid beschermen met behulp van lange mouwen, lange broekspijpen en gesloten schoeisel;
•    In wouden, uit respect voor de natuur, op de paden blijven en niet over de struiken en planten strijken omdat er misschien teken op zitten;
•    Er bestaan insectenwerende producten (DEET,…)   die u ongeveer 4 uur beschermen. Dus bij lange wandelingen tijdig herhalen en aanbrengen op alle blote lichaamsdelen.
•    Na het wandelen en spelen nakijken of er geen teken op de huid zitten


Wat moet je doen in geval van een tekenbeet?

Geen paniek : door enkele eenvoudige maatregelen na een gezonde boswandeling kan je het infectierisico reeds flink verminderen.
    alle teken zo vlug mogelijk verwijderen (hoe langer een teek op de huid zit, hoe groter de kans op besmetting door de ziekteverwekkende bacterie) en zo goed mogelijk volgende stappen in acht nemen :
  1. Om teken te verwijderen zijn chemische middelen, zoals vaseline, nagellak, alcohol, ether af te raden: (risico op besmetting verhoogt eerder hierdoor)
  2.  De teek verwijderen met behulp van een pincet of tekentang maar ervoor zorgen dat enkel de kop van de teek tussen het pincet, tekentang zit en niet het met bloed volgezogen lijf.
  3.  Voorzichtige trekken om de teek volledig uit de huid te halen zonder te verpletteren (zo blijft er niets onder de huid zitten), soms volstaat ook het nemen van een heet bad of een hete douche om de teken te verwijderen
  4.  De huid goed controleren,
  5.  De wonde en het pincet ontsmetten met ontsmettingsmiddel  (ontsmettingsalcohol 70 °, Hibidil, Diaseptyl,…) en de handen wassen,
  6. In een agenda de datum van de beet en de vermoedelijke plaats van besmetting noteren.

•    Letten op klinische tekens zoals :
                 Meest voorkomend

 - 3 dagen tot 3 maanden na de beet : het ontstaan van een rode, ringvormige vlek op de plaats van de beet die geleidelijk aan groter wordt; grieperige symptomen (hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid, koorts,… ) : de typische kringvormige huiduitslag is veruit het belangrijkste teken van een beginnende lyme-ziekte en is voldoende reden om je huisarts te raadplegen              
 Zeldzame tekenen van een meer invasieve ziekte van Lyme zijn de volgende:
- enkele weken of maanden na de beet : pijn in armen of benen, scheefstaand gezicht veroorzaakt door een spierverlamming, dubbel zien, hartritmestoornissen,…
- maanden tot jaren na de beet : pijn of zwelling van één of meerdere gewrichten, chronische huidaandoeningen op armen en/of benen, Chronisch vermoeidheidsSyndroom (CVS)
•     Nakijken of vrienden geen tekenbeet hebben;

Hoe behandelen?

Het verloop van de ziekte is doorgaans gunstig, maar een behandeling met antibiotica zal een snelle genezing in de hand werken en de ongemakken voor de patiënt en het risico op latere complicaties beperken, m.a.w. door één eenvoudige antibioticakuur ingesteld na de eerste tekenen van Lyme-besmetting kan veel narigheid vermeden worden.

Er bestaat geen vaccin ter preventie van de ziekte van Lyme. Er is wel een vaccin beschikbaar die beschermt tegen Tekenencephalitis (= een vorm van hersenvliesontsteking die veroorzaakt wordt door een tekenbeet)

Bron: www.gezondheid.be