Fluor is een essentieel sporenelement, dat ons lichaam zelf niet kan aanmaken. Toch hebben we het nodig voor o.a. de aanmaak van sterke botten en sterke tanden.
Hoe werkt fluor ?
De fluor uit tandpasta hecht zich aan de tandglazuurkristallen waardoor deze minder oplosbaar zijn in zuur milieu. Op die manier is de tandglazuur beter bestand tegen zuuraanvallen. Deze zure omgeving wordt gevormd door de omzetting van suikers (bvb snoep) door onze mondbacterien en tast het tandglazuur aan met gaatjes (cariës) als gevolg.Vooral regelmatig snoepen, frequente tussendoortjes en frisdrank zijn schadelijk voor de tandglazuur omdat de suikers in de mond een continu zuur milieu creëren.
Waar halen we fluor ?
Ons lichaam neemt fluor op via het drinkwater en bepaalde voedingswaren bvb sardientjes, groene kool. ... maar dit is niet voldoende om tandbederf tegen te gaan. Tandverzorging met fluorhoudende tandpasta is dus een noodzaak. Er moet daarenboven goed en regelmatig ( 2x daags) gepoetst worden want fluor wordt traag opgenomen in het glazuur.Een erwtje fluortandpasta volstaat voor één poetsbeurt, dit in tegenstelling tot wat in de reclame getoond wordt nl. een hele streep.
Na het poetsen best niet uitgebreid spoelen, zodat er nog kleine hoeveelheden fluor in het speeksel achterblijven wat een reservoir aan fluor vormt.
Kan men om het even welke fluortandpasta gebruiken ?
Teveel fluor doet bij kinderen witte vlekjes en strepen verschijnen op de tanden in opbouw. Daarom is het belangrijk om op de dosis fluoride in tandpasta te letten. Voor kinderen tot 2 jaar volstaat een gehalte van 500 tot 1000 ppm. Vanaf de eerste tand mag er gestart worden met kindertandpasta. Dat deze ingeslikt wordt kan geen kwaad. Tussen 2 en 6 jaar volstaat 1000 tot 1450 ppm en vanaf 6 jaar 1450 ppm. Deze getallen staan op de verpakking van de tandpasta.Voor kinderen worden geen andere extra supplementen met fluor aanbevolen zoals bvb fluortabletten. Voor jongeren en volwassen met verhoogd risico op tandbederf (cariës) kan een hooggedoseerde fluoridegel gebruikt worden, meestal op voorschrift van de tandarts.
Bron :
- www.gezondheidenwetenschap.be
- www.tandarts.nl