D-Pearls Pharma Nord NL
Flexofytol Tilman NL
Facebook-NL

ZONNEBESCHERMING

16 april 2019

We houden van de zon en iedereen weet dat we ons er tegen moeten beschermen, maar vaak doen we dit slecht.
Dit dossier is bedoeld om je hierbij te helpen en ervoor te zorgen dat je optimaal beschermd bent.

De verschillende soorten zonnebescherming

Men onderscheidt twee soorten UV- bescherming : de organische/chemische die de UV-stralen absorberen en de minerale filters op basis van zinkoxyde en titaandioxyde die de stralen weerkaatsen.

De minerale filters reflecteren de UVA en UVB stralen zonder onderscheid en hebben aldus een hogere UVA bescherming dan de chemische filters die maar effectief zijn voor een bepaalde golflengte. Hierdoor moet je verschillende filters combineren om het hele UVA en UVB-spectrum te overkoepelen.

De zonnebeschermingsfactor (SPF)

SPF geeft de graad van bescherming van een zonneproduct weer. Deze is enkel voor de UVB-stralen. Bescherming tegen UVA wordt apart vermeld. Deze moet hoog genoeg zijn namelijk minstens 1/3 van de UVB-waarde. Producten die hieraan voldoen, worden weergegeven door een UVA-logo omringd met een cirkel.
 

UVA


De algemene regel is, neem altijd de hoogste factor namelijk SPF 50+, zeker als je blond of roodharig bent !

SPF 8 weerhoudt 88% UV’s
SPF 15 weerhoudt 93% UV’s
SPF 30 weerhoudt 97% UV’s
SPF 50 weerhoudt 98% UV’s

Zoals u weet, zit er niet zoveel verschil tussen factor 30 en 50, daarbij, factor 30 bechermt niet 2x meer dan factor 15. Men heeft het ook niet meer over SPF 100 of « écran total » maar wel over 50+ want totale bescherming bestaat immers niet.

Het gebruik van zonnecrème

Baby’s van 0 tot 6 maanden mogen enkel de minerale zonnefilters gebruiken en moeten onder de leeftijd van 1 jaar absoluut de zon vermijden ! Kinderen moeten tegen de zon beschermd zijn met hun kledij, zonnebril, hoedje... en zonneproducten.

Verder mogen kinderen en volwassenen dezelfde zonnebescherming gebruiken. Het verschil tussen cremes voor kinderen en ouderen ligt in het feit dat er bij de kinderen meestal geen parfum aanwezig is.

Het is uiterst belangrijk om u elke 2 uren in te smeren alsook na het zwemmen of na hevig zweten (sauna, hamman, …). Indien dat niet mogelijk is, zal men een hogere SPF gebruiken.

De aan te brengen hoeveelheid zonneproduct is meestal onderschat. 30 ml per keer per volwassen persoon is niet ongewoon. Smeer daarom uw hele lichaam in en vergeet de oren niet.
Insmeren doet men altijd 30 minuten voordat men in de zon gaat.

Praktische tips

  • Vermijd de warmste uren van de dag, namelijk tussen 10 en 14 uur.
  • De verbrandingsrisico’s stijgen in functie van de breedtegraad waar u zich bevindt. Op de evenaar zijn de UV-stralen gevaarlijker dan in België.
  • Onder een parasol kan u een vals veilig gevoel hebben want de stralen worden op de grond weerkaatst. Op de sneeuw worden 80% van de stralen weerkaatst en 15% op het zand. Schaduw beschermt u dus niet volledig. Als u onderwater zwemt op lage diepte (zwembad, snorkelen, …) bent u ook onderhavig aan UV-stralen. Op 50cm diepte vindt men nog 40% stralen terug op het oppervlakte.
  • Ook de hoogte speelt een rol. Per 300m stijgt de straling met 4%, vooral van de UVB- stralen.
  • Denk niet dat een bewolkte hemel ongevaarlijk is want 90% van de stralen gaat door de wolken.
  • Niet alle kledij beschermt in dezelfde mate. Als een witte katoenen hemd factor 7 heeft, dan heeft een jeansvest een factor 1700 !
  • Geef dus voorkeur aan dikke en dicht geweven stoffen.
  • Bepaalde geneesmiddelen die men oraal ingenomen heeft alsook essentiële oliën kunnen het risico op verbranding verhogen. Dit geldt vooral voor de essentiële olie van citrusvruchten, ontstekingswerende gels, isotretinoine tegen acné, chinolones, …
  • Muggenmelken verminderen de beschermingsfactor van zonneproducten. Daarom zal men een hogere factor kiezen en pas 30 minuten nà de zonnecrème de muggenmelk aanbrengen.
  • Zonneproducten dienen buiten het licht bewaard te worden en slechts één zonneseizoen gebruikt te worden.
  • Zonnebanken gebruiken voornamelijk UVA en minder UVB-stralen. Maar laat u niet misleiden. Het risico op kanker, veroudering en verbranding blijft aanwezig !
  • De UVB-stralen worden tegengehouden door het glas dus geen zonnebrand mogelijk door de autoruit zelfs als de zon hele dag in uw gezicht schijnt.
  • Bruinen zonder zonneproducten geven u een kleurtje maar beschermen u niet tegen de zonnestralen !

Weetjes ?

Huidkanker is de eerste kanker in België. Daarom is het essentieel om uw huid regelmatig te laten nakijken. Dit heeft u zelf in de hand !

Huidkanker kan spontaan ontstaan of uit een bestaande moedervlek. Het heeft de volgende kenmerken :

ABCDE

A = asymmetrie van de moedervlek
B = border -> rand onregelmatig
C = color -> 2 of meerdere kleuren
D = diameter groter dan 6 mm
E = evolutie, verandering

Bij twijfel, niet aarzelen en een dermatoloog raadplegen. Hoe vroeger huidkanker ontdekt wordt, hoe groter de genezingskansen !

zon2