Promo Myconail mei 2021
Promo Excilor mei 2021

Is zonnebrand gevaarlijker voor jongeren dan voor volwassenen?

11 april 2018
Allergies - la désensibilisation aux allergies


Nieuws :
«Vijf keer stevig verbrand zijn in de zon in je tienerjaren zou het risico op melanoom, de meest kwaadaardige huidkanker, met 80% verhogen, terwijl zonnebrand bij volwassenen vooral het risico op weinig agressieve huidkankers zou verhogen.»

In een Britse studie werden meer dan 100.000 blanke Amerikaanse verpleegsters, tussen 25 en 42 jaar oud, gedurende 20 jaar opgevolgd.

Verloop van het onderzoek :


Bij aanvang van de studie werd aan de deelneemsters gevraagd of ze tussen hun 15de en 20ste levensjaar ernstige zonnebrand hadden opgelopen. Vervolgens werden ze gedurende 20 jaar opgevolgd en werd de blootstelling aan zonlicht gemeten door middel van UV flux, een toestelletje dat de sterkte van ultraviolette straling schat. Van de deelneemsters, die huidkanker ontwikkelden, werd het medisch dossier opgevraagd voor meer details over de tumor. Verder werd gevraagd naar andere mogelijke risicofactoren, waaronder het aantal huidvlekjes (‘schoonheidsvlekjes’), natuurlijke haarkleur, gebruik van zonnecrème, roken en alcoholconsumptie, fysieke activiteit en lichaamsgewicht.


Resultaat van het onderzoek :

In totaal ontwikkelden uit de studiegroep 779 vrouwen een ernstig melanoom (meer dan de helft uitgezaaid) en iets meer dan 7.800 een minder ernstige vorm van huidkanker.
Vrouwen met minstens 5 episodes van ernstige zonnebrand tussen 15 en 20 jaar hadden 80% meer kans om in de groep met melanoom terecht te komen en 70% meer kans om een minder kwaadaardige huidkanker te ontwikkelen. Het risico op melanoom was duidelijk sterker geassocieerd met zonnebrand tijdens de tienerjaren. Twee andere risicofactoren hadden een duidelijke impact op het voorkomen van alle huidkankers: rood haar en weinig gebruik van zonnebrandcrèmes.


Besluit :

Deze grootschalige studie bevestigt nog maar eens het verband tussen blootstelling aan zonlicht en het voorkomen van huidkanker. Het verband tussen zonnebrand op tienerleeftijd en de agressiefste huidkanker (melanoom) is duidelijk, al kan deze studie-opzet niet bewijzen dat het om een oorzakelijk verband gaat. Het is wel voldoende sterk om te benadrukken dat een goede bescherming tegen overdreven blootstelling aan zonlicht noodzakelijk is, zeker tijdens de tienertijd. Dat volwassenen meer risico lopen op minder agressieve vormen van huidkanker, betekent niet dat zonnebescherming minder belangrijk wordt op oudere leeftijd. De studie doet niets af aan bestaande raadgevingen voor blootstelling aan fel zonlicht. Dat roodharigen en mensen die zich te weinig beschermen meer risico lopen, is ook niet nieuw.

Informatie over hoe je huid best beschermt, vind je op :
www.gezondheid.be

Bron :

Nieuwsbrief : gezondheidenwetenschap